Coneix l’Observatori de les Finances Locals
Què és aquest portal?
Ja fa molts anys que les administracions locals catalanes i les entitats que les aglutinen, com l’Associació Catalana de Municipis, denuncien que el model de finançament municipal és caduc i deficient i que, especialment els darrers anys, els recursos que aporta són insuficients per garantir uns serveis públics de qualitat a les veïnes i als veïns de cada municipi. L’any 2024, amb motiu de les dues dècades de vigència d’aquest sistema, s’ha impulsat aquest portal, per calcular, territorialitzar i divulgar aquestes dificultats que han d’afrontar les entitats locals. Com una acció més entre les actuacions impulsades per pressionar l’Estat per acordar un nou model que deixi enrere aquests dèficits.
Quin objectiu té?
Aquest portal pretén sensibilitzar de les dificultats a què han de fer front les administracions locals de Catalunya, en el marc d’un model de finançament injust, un context fiscal i econòmic complex i un context d’estabilitat pressupostària que, després del parèntesi de la pandèmia de la covid, castiga sobretot el món local. Així mateix, és una eina perquè la ciutadania conegui l’impacte concret que aquestes adversitats tenen en el seu entorn immediat i per pressionar els actors polítics i socials perquè situïn aquesta qüestió com una prioritat a resoldre amb urgència.
Com s’han fet els càlculs?
Totes les dades que s’han analitzat provenen de l’execució pressupostària de les mateixes entitats locals. En tot moment, per tant, es mostren els ingressos i despeses definitius de cada any i no les previsions recollides en els pressupostos inicials, les quals es poden veure modificades posteriorment. Igualment, quan es fa referència al conjunt d’ingressos i despeses, es fa referència sempre a les no financeres, aquelles que computen per als càlculs d’estabilitat pressupostària. Així mateix, la majoria de les xifres mostrades són simples agregacions de les dades locals, per mostrar-les de forma nítida, directa i sense distorsió i, quan ha calgut fer càlculs, s’expliquen a cada apartat.
S’hi computen tots els ens locals?
Aquest Observatori mostra la situació financera del conjunt de l’administració local del país. Per tant, sempre que s’ha pogut, s’han computat i es mostren les dades de tota classe d’entitats locals, no només ajuntaments, sinó també diputacions, consells comarcals, entitats municipals descentralitzades, mancomunitats, el Conselh Generau d’Aran i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. En tot cas, no totes han lliurat la informació de l’execució pressupostària cada any. Per evitar que això distorsioni les dades agregades i per mostrar una evolució clara de cada valor, només s’han tingut en compte les d’aquelles entitats de què es disposen dades de tot el període analitzat —entre 2013 i 2023—, una gran majoria.
Qui ho ha fet?
L’Observatori de les Finances Locals és una iniciativa de l’Associació Catalana de Municipis, la veu principal del municipalisme català, de la qual formen part els 947 ajuntaments, els 40 consells comarcals i el Conselh Generau d’Aran i les quatre diputacions, entre d’altres. Una de les seves prioritats, en el mandat actual, és la reivindicació d’un nou model de finançament local. La tasca de recopilació i anàlisi de dades i el desenvolupament d’aquest espai web és una feina encarregada a Polis, una consultoria de dades especialitzada, entre altres àmbits, en la gestió i les finances locals, amb l’assessorament de la catedràtica d’Hisenda Pública Núria Bosch. El portal reuneix les principals dades d’una desena d’informes més detallats i aprofundits, sobre cadascun dels aspectes analitzats. Si tens qualsevol dubte o comentari sobre el seu contingut, pots escriure a observatorifinances@acm.cat.
D’on surten les dades?
Els principals encarregats de recopilar i difondre les dades dels pressupostos de les entitats locals i la posterior execució són la Generalitat de Catalunya i el Ministeri d’Hisenda espanyol. I són aquestes les fonts d’on s’han extret la majoria dels arxius que han permès reunir bona part de la informació. En concret, s’han consultat el portal de dades obertes de Catalunya, la base de dades de pressupostos locals, els fitxers sobre compliment dels objectius d’estabilitat pressupostària, el cercador de plans economicofinancers, l’apartat de dades de les entregues del sistema de finançament local i els informes sobre l’endeutament dels ens locals, a més del text refós de la llei de finances locals.